Microintreprinderile-modificari de la 01 februarie 2013

Microintreprinderea a fost alegerea tuturor intreprinzatorilor cu venituri anuale pana in 100.000 euro,cu un numar mic de salariati si cu activitati cu marja de profit peste 19%(dar cu cheltuieli mici).
Desi s-a creat un Minister al IMMurilor-noi -cu totii sperand ca de acum inainte vom avea facilitati fiscale nemaintalnite si nemaivazute-tocmai aceste mici intreprinderi sunt lovite in plin.
Acum cateva zile a aparut un proiect emis de Ministerul Finantelor din neant .Numai o saptamana i-a luat Guvernului sa-l supuna dezbaterii publice si sa-l aprobe cu aplicabilitate de la 01 februarie 2013 ,aducand modificari majore asupra microintreprinderilor.

Sa va explic:
Pana azi societatile existente care nu indeplineau conditiile prevazute de art.112 Codul Fiscal erau platitoare de impozit pe profit, adica 16% la profitul impozabil.
Societatile nou infiintate puteau alege daca vor sa fie societati platitoare de impozit pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor.

Art 112 stabileste ca pentru a putea intra in categoria societatilor care platesc impozitul pe venitul microintreprinderilor ,adica 3% asupra veniturilor obtinute de societate , societatile trebuia sa indeplineasca cumulativ,la finalul anului precedent, urmatoarele conditii:

  • sa realizeze venituri altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar,in domeniula asigurarilor si reasigurarilor,al pietei de capital sau in domeniul jocurilor de noroc,consultantei si managementului;
  • sa aiba de la 1 la 9 salariati,inclusiv;
  • sa fi realizat venituri care nu depasesc echivalentul in lei a 100.000 euro;
  • capitalul social al acestora sa fie detinut de alte persoane decat statul si autoritatile locale.

OG nr.8/2013 publicata in M.Of.nr.54 din 23.01.2013 impune modificarea conditiilor privind microintreprinderile:
• Ramane conditia activitatilor desfasurate
• Nu mai conteaza numarul de salariati
• Se modifica veniturile obtinute:65.000 euro(adica 287.892 lei) in loc de 100.000 euro
• Ramane conditia capitalului social.

Societatile afectate insa vor fi cele platitoare de impozit pe profit,cu venituri mici-micile buticuri de afaceri-care plateau impozit in functie de marja de profit.
Noua modificare impune obligativitatea platii impozitului pe venitul microintreprinderilor asupra tuturor societatilor existente care indeplinesc conditiile de mai sus,chiar daca au fost pana la 01 februarie 2013 societati platitoare de impozit pe profit.
Totodata toate societatile nou infiintate sunt obligatoriu platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor,cu exceptia celor care nu indeplinesc conditia de activitate desfasurata si capital social.

Leave a Reply